24 marca 2013

Syrop z malin na spirytusie

Dla zdrowotności

1 kg malin
1,2 kg cukru.
2 łyżki spirytusu




Maliny należy rozetrzeć je w dużej misce  drewnianą pałką do ucierania ciasta, następnie wsypać proporcjonalnie do ilości malin cukier, dobrze wymieszać i zostawić na kilka godzin aż cukier się rozpuści co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie nakładamy maliny do małych słoiczków i ustawiamy do lodówki (bez pokrywek). Zostawić w lodówce do 48 godzin, na wierzchu powinna wytworzyć się biała "skórka" z cukru.
Następnie do każdego słoiczka wlewamy po 2 łyżki stołowe spirytusu i wtedy dopiero nakładamy pokrywki.
Świetne na zimne wieczory do herbaty, ja natomiast zawsze pije przy przeziębieniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz