Fotografem to ja nie jestem, w rzeczywistości kurczak wygląda o wiele bardziej smakowicie ;)
Dla 4 osób
przygotowanie 20 minut
duszenie 20 minut
Składniki:
- cztery udka z kurczaka
- 50 g masła
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona na duże kawałki
- 1 główka czosnku przekrojona poziomo na pół – z łupiną
- 4 pieczarki pokrojone w ćwiartki
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- ½ litra śmietanki 30%
- sól do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło, a kiedy się spieni i zacznie pryskać – dodaj udka z kurczaka skórą do dołu. Dopraw solą i podsmażaj, aż kurczak się zrumieni. W tym czasie przygotuj dodatki (cebulę, czosnek, pieczarki), dodaj je do kurczaka w garnku i delikatnie wymieszaj. Podsmażaj, aż smaki się połączą – następnie zalej winem, by uzyskać „smak z garnka”. Kiedy połowa wina wyparuje, uzupełnij garnek śmietanką, by zakryła udka z kurczaka.
Doprowadź całość do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Wyjmij mięso z sosu. Sos przelej przez sito by odcedzić cebulę, czosnek i pieczarki – ich nie podajemy. Wyłóż mięso na talerz i polej śmietanowym sosem bez dodatków.
Tu podaliśmy z pieczonymi ziemniaczkami, ale można podać z ziemniaczkami dla księżnej - "pommes duchesse"
Bon appetit!
Przepis ze strony Smakuj Świat z Paskalem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz