- 3 białka
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka octu białego
- ok 3/4 szklanki cukru
- 250g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- kawa espresso - podwójna
Piekarnik nastawiam na 180C grzanie góra/dół
Białka ubijam na sztywno dodając pozostałe składniki. Miksuję aż wszystko się ładnie połączy. Na blaszce, a raczej na papierze do pieczenia którym wykładam blachę rysuję dwa okręgi - takie jakie się zmieszczą byle były jednakowej wielkości :-)
Nakładam ubita pianę starając się utworzył ładne okrągłe placuszki, takie wstawiam do szbaśnika.
Pieczemy 5 min w 180C, po tym czasie zmniejszamy grzanie na 150C i pieczemy 1h 20min
Studzę w uchylonym szbaśniku
Serek miksuję ze śmietaną dodając cukier puder a na końcu wlewam espresso - miksuje jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz