13 września 2012

Tort bezowy z masą kawową (espresso)

Beza (ta ciągnąca)
  • 3 białka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka octu białego
  • ok 3/4 szklanki cukru
Krem
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kawa espresso - podwójna
Tym razem bezę zrobiłam dzień wcześniej i cała noc suszyła się w szbaśniku.
Piekarnik nastawiam na 180C grzanie góra/dół
Białka ubijam na sztywno dodając pozostałe składniki. Miksuję aż wszystko się ładnie połączy. Na blaszce, a raczej na papierze do pieczenia którym wykładam blachę rysuję dwa okręgi - takie jakie się zmieszczą byle były jednakowej wielkości :-)
Nakładam ubita pianę starając się utworzył ładne okrągłe placuszki, takie wstawiam do szbaśnika.
Ważne:
Pieczemy 5 min w 180C, po tym czasie zmniejszamy grzanie na 150C i pieczemy 1h 20min
Studzę w uchylonym szbaśniku
Krem
Serek miksuję ze śmietaną dodając cukier puder a na końcu wlewam espresso - miksuje jeszcze kilka minut.
Bezę przekładam połową kremu, drugą połowę daje na wierzch, tą ozdobiła posypując kakaem na koniec wsadzam jeszcze do lodówki na godzinkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz