24 marca 2013

Makaron pappardelle z borowikami w winie

Przygotuj dla 2 osób:

  • 1 duża łyżka masła
  • 1-2 szalotki
  • kilka borowików
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  
  • pomidory w puszce pelti/san marzano lub przecier pomidorowy.
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 200g makaronu pappardelle

Na rozgrzanej  patelni podsmażaj szalotkę na maśle, dodaj pokrojone w plastry borowiki, pietruszkę, posól i podsmażaj. Dodaj pomidory (lub przecier) i wino. Duś ok.15 min w tym czasie zagotuj wodę na makaron i ugotuj go al dente. Rozjaśnij sos dodając odrobinę masła oraz dobrze skrop winem, nie gotuj dopraw pieprzem. Dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Podawaj z tym samym winem.

Danie dobrze komponuje się smakowo z grzankami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz