27 października 2012

Pascal i jego Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Naprawdę fajnie wyszły, bogaty wyraźny smak szczególnie cynamon świetnie komponuje się z mięsem.

Przepis pochodzi z kuchni Lidla

Składniki dla 4 osób
Przygotowanie ok 30 min












Składniki:
  • mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g
  • cebula pokrojona na ćwiartki: 1 szt.
  • szalotka : 2 szt.
  • natka pietruszki: 1 pęczek
  • pomidory pelati, pokrojone (z puszki) : 200 g
  • mały słoik koncentratu pomidorowego 1 szt.
  • cynamon w proszku: 0,5 łyżeczki
  • chleb: 4 kromki
  • ser sałatkowy typu greckiego: 60 g
  • oliwki greckie czarne: 80 g
  • stołowe brandy: 3 łyżki
  • jajko, osobno żółtko i białko: 1 szt.
  • mleko: 0,25 szklanki
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki
  • woda: 0,5 szklanki
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku

Sos:
Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati.
Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.




Pulpeciki:
Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd)  wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy.
Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut.

Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki, ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz