26 maja 2012

Moja beza Pavłowej

Prosty i pewny  przepis na pyszną bezę


Przygotuj:
6 białek (staram się by miały temp pokojową)
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka  skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
400-500 ml śmietany kremówki

różne owoce i np. listki mięty do dekoracji 

Włącz szabaśnik i nagrzej go do 180 stopni

Białka ubijam na sztywno pod koniec dodając po łyżeczce miałkiego cukru, wcześniej mieszam go ze skrobią ziemniaczaną na końcu dodaję łyżeczkę octu.

Na blaszkę wykładam papier do pieczenia i przekładam masę białkową, robiąc okrąg.
Tak przygotowaną bezę wkładam do szabasnika i po 5 minutach skręcam temp do 150 stopni, tak spokojnie się piecze 1,30 min.

Studzę w uchylonym szabaśniku






Wystudzoną przekładam na paterę i ubijam śmietankę kremówkę, ubitą wykładam na bezę i zaczynam dekorować...


ta z wiśniami w spirytusie i startą gorzką czekoladą :-))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz