Składniki dla 2-3 osób
- 4 duże marchewki
- 130g orzechów nerkowca
- szczypta ziół prowansalskich
- 20-30 dkg masła
- 2 średnie cebule
- mały imbir
- łyżeczka cukru
- świeża kolendra
- ok. 1 litra bulionu
Marchewkę obieramy i drobno kroimy, cebulę również.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną marchew i cebulkę tak smażymy ok 5-6 minut.
Dodajemy szczyptę ziół, ok 70g orzechów i łyżeczkę cukru oraz drobno pokrojony imbir. Wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy i zalewamy bulionem. Tak gotujemy aż marchewka zrobi się miękka (ok.5 minut)
Później wszystko razem miksujemy i jeszcze raz gotujemy. Solimy pieprzymy do smaku.
Podajemy z pozostała ilością orzechów oraz posypane świeżą kolendrą.
W zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać tyle wlewamy bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz