12 marca 2013

Marchewkowa zupa

Zainspirowani podróżami Pascala postanowiliśmy wypróbować jego przepis na zupę z marchewki.





Składniki dla 2-3 osób

  • 4 duże marchewki
  • 130g orzechów nerkowca
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 20-30 dkg masła
  • 2 średnie cebule
  • mały imbir
  • łyżeczka cukru
  • świeża kolendra
  • ok. 1 litra bulionu




Marchewkę obieramy i drobno kroimy, cebulę również.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną marchew i cebulkę tak smażymy ok 5-6 minut.
Dodajemy szczyptę ziół, ok 70g orzechów i łyżeczkę cukru oraz drobno pokrojony imbir. Wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy i zalewamy bulionem. Tak gotujemy aż marchewka zrobi się miękka (ok.5 minut)

Później wszystko razem miksujemy i jeszcze raz gotujemy. Solimy  pieprzymy do smaku.
Podajemy z pozostała ilością orzechów oraz posypane świeżą kolendrą.



W zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać tyle wlewamy bulionu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz