Składniki dla 2 osób
- 1/2 cebuli
- 1/2 kg pomidorów cherry
- 1 bakłażan
- świeża bazylia
- ok.60g ser ricotta słony (najlepiej twarda)
- oliwa extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- 200g makaronu casarecce (my używamy makaronów firmy Barilla)
Cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy pocięte na pół pomidorki i smażymy aż odparują wodę. Rozgniatamy czosnek i dodajemy na patelnię. Bakłażana wcześniej kroimy i solimy a po kilku minutach wypłukać z soli np. na sitku. Wypłukanego i osuszonego bakłażana podsmażamy na głębokim tłuszczu (na osobnej patelni) aż nabierze złocistego koloru, w tym czasie pomidorki z cebulką i czosnkiem cały czas się smażą na małym ogniu.
Gotujemy dużo osolonej wodę i wrzucamy makaron, dużo ponieważ makaron sporo pęcznieje pamiętamy również by od czasu do czasu go pomieszać. Makaron gotujemy al dente w przypadku Barilli jest to 9 min.
Do pomidorków wrzucamy posiekaną bazylię i wszystko razem mieszamy cały czas na małym ogniu część bazyli zostaw do udekorowania. Bakłażana odsączamy z tłuszczu i dodajemy do pomidorków wszystko razem mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy i również wrzucamy na patelnię do bakłażana i pomidorków tam wszystko mieszamy na koniec dodajmy pokrojoną ricottę. Podajemy posypane świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz