22 marca 2013

Ciasto pomarańczowe z polentą

Kaszka kukurydziana w tym cieście zaskakuje smakiem i konsystencją. Poznaj nasz przepis na tradycyjne włoskie ciasto z polenty.


Przygotuj:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 130 g roztopionego masła (musi być ostudzone)
  • połowa pomarańczy
  • 250g polenty (drobnej)
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Do przygotowania syropu będzie potrzebne:
  • 2 pomarańcze
  • 150-170 g cukru
  • 20 dkg płatków migdałów

Rozgżej piekarnik do temperatury 160C. Natłuść formę (średnica max 20-23cm)
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na pianę i dodajemy roztopione ostudzone masło. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij sok z owocu. Dodaj kaszkę, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, a następnie wszystko wymieszaj.
Przelej ciasto do formy i piecz 30-40 min. Ja sprawdzam drewnianym patyczkiem jak suchy to ciasto upieczone.


Aby przygotować syrop zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na tarce o grubych oczkach i wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Przelej do niewielkiego rondelka dodaj cukier i podgrzewaj składniki aż cukier się rozpuści, doprowadź syrop do wrzenia i pogotuj jeszcze ok.5 min


Ciasto ponakłuwaj patyczkiem lub widelcem i polej je gorącym syropem pomarańczowym. Pozostaw ciasto aż spokojnie wchłonie syrop i ostygnie dopiero później je wyjmij z formy.

Migdały zarumień na gorącej patelni



Gdy ciasto przestygnie posyp wierzch prażonymi migdałami.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz