- 4 jajka
- 130 g cukru
- 130 g roztopionego masła (musi być ostudzone)
- połowa pomarańczy
- 250g polenty (drobnej)
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
Do przygotowania syropu będzie potrzebne:
- 2 pomarańcze
- 150-170 g cukru
- 20 dkg płatków migdałów
Rozgżej piekarnik do temperatury 160C. Natłuść formę (średnica max 20-23cm)
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na pianę i dodajemy roztopione ostudzone masło. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij sok z owocu. Dodaj kaszkę, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, a następnie wszystko wymieszaj.
Przelej ciasto do formy i piecz 30-40 min. Ja sprawdzam drewnianym patyczkiem jak suchy to ciasto upieczone.
Aby przygotować syrop zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na tarce o grubych oczkach i wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Przelej do niewielkiego rondelka dodaj cukier i podgrzewaj składniki aż cukier się rozpuści, doprowadź syrop do wrzenia i pogotuj jeszcze ok.5 min
Migdały zarumień na gorącej patelni
Gdy ciasto przestygnie posyp wierzch prażonymi migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz