28 grudnia 2012

Piernikowe ciasteczka



 
Ciasteczka są cienkie i chrupiące, niezwykle aromatyczne i bardzo korzenne. Aby takie pozostały, po wystygnięciu zamknij je w puszkach i czekaj na święta.









  • 50 ml wody
  • 60 ml miodu
  • 50 g cukru do wypieków
  • 60 g margaryny
  • 260 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne i margarynę, mieszamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz