27 listopada 2012

Ziemniaczki dla księżnej - "pommes duchesse"



Jest i coś dla księżniczek :-)
Pomysł na te ziemniaczki wygrzebało moje Koffanie,
masło i żółtka dodają aksamitności pure,
a rumiane fantastycznie prezentują się na talerzu.
Podaliśmy je z Kurczakiem w śmietanie a la Georges Blanc







Składniki dla 4- 5 osób
przygotowanie 20 minut
zapiekanie ok. 20 minut

Przygotuj:
  • 6 ziemniaków ugotowanych i startych na puree
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • sól i pieprz do smaku


Zmieszaj ze sobą składniki na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia różne kształty – klasyczne to stożki, ale tu jest dowolność.
Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 20 minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz