Baza na cisto:
Proporcje 3:2:1
30 dkg maki
20 dkg masła
10 dkg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
żółtko (lub dwa) (można dodać ale nie musi być)
szabaśnik 180C
pieczemy ok.30 min
wcześniej na godzinę do lodówki
Kilka propozycji na wierzch:
MASA ORZECHOWA
2 szklanki cukru pudru
16-18 łyżek mleka
50 dkg drobno zmielonych orzechów włoskich
2 żółtka
2 łyzki masła
troszkę spirytusu
Cukier,mleko i orzechy zagotować.Do ciepłego dodać żółtko,masło i na końcu spirytus.
podgrzewać, mieszać na wolnym ogniu, na koniec zmiksowac blenderem.
kolejność: ciasto+powidła śliwkowe lub ulubiony drzem+masa orzechowa+polewa+np płatki migdałowe do ozdoby
MASA KAJMAKOWA
Szklankę śmietanki 36% i 4 łyżki cukru gotować w rondelku, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy. Uważać, aby nie przegotować masy.
MASA KAJMAKOWA Z MIODEM
Do porządnego rondelka z grubym dnem wlać mleko skondensowane, dodać miód i masło. Gotować przez około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz. Pozostawić do przestudzenia.
MASA KAJMAKOWA Z CZEKOLADĄ
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej lub krówkowej mieszam z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej.
Przygotowanie czekoladowej masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć. Wymieszać z ciemną czekoladą deserową w kąpieli wodnej.
MASA RÓŻANA
1 słoik utartych płatków z róży
1 słoik konfitury z płatkami róży
1/2 szklanki cukru pudrU
4 łyżki soku z cytryny
Konfiturę (około połowy słoiczka) podgrzewam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszam aż powstanie jednolita masa. Studzę i wykładam na posmarowany konfiturą spód mazurka. Z ciasta można zrobić szachownicę i wtedy łyżeczką nakładam w kwadraciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz