Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Prosty szybki przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Składniki
3 szklanki mąki
- 30g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 2 jaja
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/2 kg śliwek
Kruszonka
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu (może następnym razem nie zapomnę i dodam...)
w kruszonce generalnie chodzi o to by była słodka więc w mojej zawsze więcej jest cukru jak mąki ;-)
Szabaśnik: 180C
Pieczemy ok. 1h
Sposób przygotowania
Podgrzej lekko mleko i dodaj drożdże jak się rozpuszczą dodaj łyżkę cukru.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę
Rozpuść margarynę
Do mąki dodaj kolejno jajka drożdże i przestudzone masło - wszystko mieszaj jak potrzeba doddaj mąki ( jak ciasto jest za rzadkie)
Odstaw do wyrośnięcia ( podwoi się pewnie z 2x)
Przygotuj śliwki (ja kroję je na pół)
oraz kruszonkę (połącz wszystkie składniki)
Na blachę ciasto a na ciasto śliwki posypuję je cukrem dość solidnie - na wierzch kruszonka
Patyczkiem sprawdzam czy już ..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz