31 sierpnia 2012

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Prosty szybki przepis na pyszne ciasto ze śliwkami 



Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 30g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 kg śliwek


 
 
 

Kruszonka

 
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (może następnym razem nie zapomnę i dodam...)

w kruszonce generalnie chodzi o to by była słodka więc w mojej zawsze więcej jest cukru jak mąki ;-)

Szabaśnik: 180C
Pieczemy ok. 1h


Sposób przygotowania
Podgrzej lekko mleko i dodaj drożdże jak się rozpuszczą dodaj łyżkę cukru.
Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę
Rozpuść margarynę

Do mąki dodaj kolejno jajka drożdże i przestudzone masło - wszystko mieszaj jak potrzeba doddaj mąki ( jak ciasto jest za rzadkie)

Odstaw do wyrośnięcia ( podwoi się pewnie z 2x)

Przygotuj śliwki (ja kroję je na pół)

oraz kruszonkę (połącz wszystkie składniki)

Na blachę ciasto a na ciasto śliwki posypuję je cukrem dość solidnie - na wierzch kruszonka

Patyczkiem sprawdzam czy już ..


 


 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz