18 lipca 2015

Nowe drożdżowe

Nowy przepis,  pomysł wykorzystany ze składników na jagodzianki.
Wyszło pycha ☺

3/4 drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru

Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na 20 min

3 szklanki mąki  (przesiać przez sitko)
1 jajko
40g masła  (miękkie)

Do wyrosnietych drożdży dodajemy mąkę jajko i masło wszystko cały czas mieszamy mikserem. Gotowe ciasto odstawiamy na godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na formę o wielkości
Piec 50 min (termoobieg i góra)
W 180 stopniach

Kruszonka
50g masła
2 łyżki mąki
3-4 łyżki cukru
Połączyć razem składniki

Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem formę, poukładać owoce (śliwki, jagody lub  rabarbar ) posypać kruszonką i do nagrzanego wcześniej szabasnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz