Nowy przepis, pomysł wykorzystany ze składników na jagodzianki.
Wyszło pycha ☺
3/4 drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na 20 min
3 szklanki mąki (przesiać przez sitko)
1 jajko
40g masła (miękkie)
Do wyrosnietych drożdży dodajemy mąkę jajko i masło wszystko cały czas mieszamy mikserem. Gotowe ciasto odstawiamy na godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki na formę o wielkości
Piec 50 min (termoobieg i góra)
W 180 stopniach
Kruszonka
50g masła
2 łyżki mąki
3-4 łyżki cukru
Połączyć razem składniki
Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem formę, poukładać owoce (śliwki, jagody lub rabarbar ) posypać kruszonką i do nagrzanego wcześniej szabasnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz