
Już przy wejściu zauważyliśmy że wystrój troszkę się zmienił od czasu kręcenia programu (program był kręcony 2 lata temu) po dłuższej rozmowie z kelnerem dowiedzieliśmy się że Farma zdążyła już zmienić właścicieli, a nowi wprowadzili już swoje zmiany.
Zamówiliśmy rosół z pierożkami pielmienie, pielmienie z masłem czosnkowym oraz placki ziemniaczane z leśnymi grzybami. Trzeba przyznać że pielmienie robią pyszne, rosół bardzo dobry, byliśmy naprawdę zadowoleni. Placki ziemniaczane jak dla nas były za mało chrupiące ale za to sos z grzybów rewelacja. Generalnie zjedliśmy smacznie płacąc przy tym niewielki rachunek.
Dwa tygodnie później odwiedziliśmy Farmę w Krzyczkach w większym gronie,.... niestety zastała nas nowa karta z wyższymi cenami i mniejszymi porcjami....smak pielmienie na szczęście pozostał ten sam.
Przepis na pierożki pielmienie
Farsz:
Mięso wołowe- 1kg
Podgardle- 30 dkg
2 żółtka
Posiekana surowa cebula
Sól, pieprz, czosnek, maggi
Mięso mielimy i dodajemy wymienione składniki, mieszamy- farsz gotowy
Ciasto:
1 kg mąki
1,5 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
1 jajko
Szczypta soli
Ciasto wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy tak, by pierożki były nieduże.
Gotowe, sklejone pielmienie podajemy ze smażonym masłem, do którego wcześniej wrzuciliśmy posiekany czosnek i natkę pietruszki. Już na talerzu posypujemy świeżym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz