Stary przepis na pyszne rogaliki z różą. Początkowo robiłam je z konfitury śliwkowej ale za namową mojego Kochanie zaczęłam je robić z różą. Zawsze jednak wychodzą tak samo pyszne.
Przygotuj:
1 kostka masła
1/2 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
5 łyżek mleka
2 op cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową zwłaszcza masło.
Drożdże rozpuszczam z ciepły mlekiem i odstawiam na kilka minut, po czym wszystkie składniki
ucieram na stolnicy aż do połączenia. Ciasto wkładam do lodówki na ok.1 h
Po godzinie dzielę na trzy części.
Jest kilka sposobów lepienia rogalików, jak zaczynałam rozwałkowywałam ciasto tak jak na pizze i kroiłam
na 8 lub więcej trójkątów dokładnie w ten sam sposób jak kroi się pizze. Z czasem zaczęłam kroić kilkucentymetrowe
paski i z nich wycinałam trójkąty a teraz o mam już specjalny wałek do cięcia. Co prawda jego przeznaczenie jest troszkę
inne ale świetnie się i do tego nadaje. Dziękuję Braciszku za bardzo trafiony prezent! ♥
Wierzch smaruję białkiem.
Szabaśnik: 175 C
Piec: 10-12 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz