20 lipca 2012

Czekoladowe ciasto z malinami

 Mocno sycące, niebezpiecznie uzależniające





Składniki na ciasto:
  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 150 g cukru - można więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta.
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady (wawel)
  • 100 ml śmietany 30%

Sos z malin
  • 1/2 - 1 szklanka malin
  • 3-4 łyżki cukru pudru wszystko razem zmiksowałam i wyszedł pyszny sos do polewania ciasta

Piec w temp. 160 stopni około 60 - 70 minut

Przygotowanie:
Masło, czekoladę, kawę i wodę rozpuszczam na ogniu w rondlu i studzę
Mikserem łączę jajka jogurt i olej
W osobnej misce mieszam mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier
Do miski z mąką dodaję produkty wymieszane z jajkami całość mieszam łyżką  a następnie dodaję pomału wystudzoną czekoladę - całość mieszam do połączenia składników.

Wszystko przelewam do dużej okrągłej formy.
Ciasto polać polewą (rozpuszczam w kąpieli parowej czekoladę oraz śmietanę) i na wierzch ułożyć świeże maliny, osobno podać sos z malin





1 komentarz: