22 czerwca 2012

Żurawinówka

Przepis wygrzebany w sieci i troszkę przez nas zmodyfikowany, jest mocna, aromatyczna i świetnie działa na żołądek, szczególnie po dużym obżarstwie :-)
Przygotuj
3 szklanki żurawiny
2 szklanki wódki
1 szklanka spirytusu
ok.2 szklanki cukru
laska wanilii (opcjonalnie)
 
Żurawinę wkładam na 2-3 domy do zamrażarki, po czym rozmrażam i rozdrabniam, dodaję laskę wanilii przekrojoną a raczej połamaną i zalewam wódką. To odstawiam na 9 dni.
 
Po tym czasie przefiltrowuję przez gazę i dodaję spirytus.Cukier rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody (ok.1/3 szklanki),studzę i dodaję do nalewki.
Całość odstawiam na 2 tyg by nabrało mocy i zlewam do butelek. Tak powinno odstać kilka miesięcy. Ja zaczynam "próbować czy dobre" po 3-4 miesiącach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz