Uwielbiam to ciasto, jest pyszne szybko się robi i zawsze wychodzi. Ten przepis podaję z gruszką ale można je również z powodzeniem zrobić z brzoskwiniami a nawet z owocami litchi owocami litchi.
Potrzebne:
Tortownica o średnicy 20cm
Szabaśnik nagrzany do 200 stopni
Pieczemy ok. 30-35 min
- 2 puszki gruszek w syropie
- 125 g mąki
- 25 g kakao
- 125 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Zawsze staram się by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Gruszki odsączam i układam na dnie wysmarowanej wcześniej masłem foremki.
Pozostałe składniki mieszam mikserem aż powstanie dość lejące ciasto i wylewam na gruszki, troszkę je rozsmarowuję po wierzchu, ale nie za dokładnie ponieważ pod wpływem temperatury ciasto samo się "rozleje". Takie wstawiam do szabaśnika na 30 min.
Po upieczeniu dobrze jest odstawić ciasto na ok 10 minut by przestygło, ja nie zawsze zdążę często od razu ląduje jeszcze gorące na talerzykach :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz